LBD Jaunųjų specialistų sekcijos atstovų įspūdžiai po apsilankymo Latvijoje

2014-03-25 | Naujienos

I. Kislauskas (KU biblioteka) kartu su A. Masevičiene (LNB) š. m. kovo 20-22 dienomis lankėmės Latvijoje sostinėje Rygoje bei Preili miestelyje.

 Mudu buvome deleguoti iš Lietuvos, dalyvaujant jaunųjų specialistų kolegų iš Latvijos parengtame projekte „Establishing the new library and information professionals’ network in the Baltic states“, kurio viena iš dalių buvo naujų kontaktų užmezgimas su kaimyninių valstybių (Estijos bei Lietuvos) jaunaisiais bibliotekų specialistais. Tokiu pat principu remiantis į Latviją buvo pakviestos dvi atstovės iš Estijos taip pat. Tuo tarpu iš Latvijos pagrindinėje konferencijos dalyje (Preili miestelyje) susirinko apie 50 įvairaus amžiaus bibliotekininkų. Bet apie viską nuo pradžių…

Pirma diena (20 d.) buvo skirta tik mums, svečiams iš kaimyninių Latvijos valstybių. Mūsų ketveriukė šiltai pasitiktą Rygos autobusų stotyje, iš kur visi buvome palydėti iki hostelio, kur nakvojome pirmą naktį. Pirma diena buvo skirta pažinčiai su įvairiomis Rygos bibliotekomis, kurių aplankėme keturias. Pirmoji iš jų – Latvijos universiteto humanitarinių mokslų fakulteto biblioteka. Antroji – Latvijos nacionalinė biblioteka. Pastarosios bibliotekos aplankėme visiškai naujai pastatytą 13 aukštų pastatą, kuris oficialiai dar nėra atidarytas, vis dar vyksta vidaus apdailos bei kiti smulkesni darbai, todėl į vidų buvome įleisti išskirtinėmis svečių teisėmis. Trečias aplankytas objektas buvo naujai restauruota buvusi centrinė Latvijos universiteto biblioteka. Dabar šios bibliotekos pastato funkcija siejama daugiau su čia įkurtų humanitarinių bei socialinių institutų veikla. Pastatas po restauracijos atiduotas bibliotekos poreikiams tik nuo sausio mėnesio, tad viskas ten kol kas dar labai šviežia ir tik tik įsikuriama tolimesnei veiklai. Paskutinis aplankytas objektas – Rygos centrinė biblioteka, kuri įsikūrusi nuo 2006 m. buvusiuose Rygos modelių rūmuose. Biblioteka čia įsikūrusi per keletą aukštų atskirai pagal skirtingus skyrius. Kiti likę pastato aukštai yra nuomojami įvairioms kitoms įmonėms bei įstaigoms.

Antrąją viešnagės Latvijoje dieną (21 d.) jau 6 val. ryte specialiu mums užsakytu mikroautobusu iš Rygos išvažiavome į Preili miestelio viešąją biblioteką. Kelionė truko šiek tiek daugiau nei keletą valandų. Šioje bibliotekoje vyko visi konferencijos pranešimai bei kiti renginiai.

Trumpai pabandysiu perteikti, kiekvienos „paskaitos“ santrauką. Žodį paskaita sąmoningai įtraukiau į kabutes, nes sunku konferencijoje buvusius pranešimus pavadinti paskaitomis, kuriose bent man iki šiol teko dalyvauti. Šios „paskaitos“ buvusios visiškai kitokios visų pirma savo turiniu: praktiškos, linksmos, su išsamiais ir aiškiais pavyzdžiais. Toliau bus trumpai aprašytos keturių konferencijoje dalyvavusių pranešėjų temos.

Uldis Pāvuls. „The formation of positive habits to increase the personal effectiveness“. Šis pranešimas buvo apie motyvaciją kasdien padaryti daugiau nei įprasta; apie tai, kaip tai padaryti, kokiomis priemonėmis to siekti. Norint gyvenime pasiekti ko nors daugiau nei kiti ar atsisakyti mums žalingų įpročių, reikia kasdien nuosekliai to siekti, tačiau tai neturi ir jokiu būdu negali būti įgyvendinta iš karto. Visa mūsų kasdienė veikla buvo apibrėžta tokia formule: 10 / 10 = 1, kur pirmasis skaičius reiškia prasmingai praleistos mūsų dienos laiką, antrasis – visos dienos laiką, trečiasis – produktyviai praleisto laiko rezultatą. Šioje vietoje svarbu pabrėžti tai, jog į pirmojo skaičiaus sąvoką neįeina mūsų kasdienė veikla darbe. Tai turi būti papildoma veikla po darbo: sportavimas, kalbų mokymasis ir pan. Svarbi sąlyga, siekiant produktyviai nugyventi kiekvieną dieną – planuoti savo laiką po darbo, šio laiko nešvaistyti veltui. Tik tada bus galima tikėtis teigiamų rezultatų, tačiau reikia nepamiršti skirti laiko malonumams taip pat, kurie turėtų būti saikingi. Tokiu būdu mūsų gyvenime turi būti formuojami  teigiami įpročiai. Kitais žodžiais tariant, reikia nuosekliai kasdien siekti mūsų žalingus įpročius keisti teigiamais. Šio pranešimo metu buvo praktinė užduotis grupelėms  po du asmenis. Kiekvienam reikėjo pasipasakoti, ką norėtumėme savo gyvenime pakeisti, pasiekti daugiau. Tuo tarpu kitas asmuo turėjo duoti patarimų iš savo patirties, kaip to nuosekliai siekti. Pvz., noriu išmokti tam tikros užsienio kalbos. Patarimas – nuolat žiūrėti filmus užsienio kalba su titrais apačioje. Ir pan. Dar daugiau. Kiekvienos grupelės nariai apsikeitėme kontaktais: tel. nr. ar el. pašto adresu tam, kad toliau būtų kontroliuojama, kaip kiekvienam sekasi įgyvendinti savo užsibrėžtus tikslus. Ir juokinga, ir rimta, bet verta pabandyti. Dar vienas pavyzdys, pateiktas pranešėjo. Kodėl dantis valyti nuosekliai pradėta tik 1925 m., nors dantų pasta buvusi jau seniai iki tol? Atsakymas. Į įprastos dantų pastos sudėtį įdėta mentolio, kuris suteikia gaivos jausmo. Tai gerai iliustruojantis pavyzdys, kaip siekti teigiamo įpročio kasdien. Tam reikia kuo nors save „apdovanoti“, paskatinimo, kad būtų paprasčiau ir lengviau siekti užsibrėžtų tikslų. Tai neturi būti kančia.

Vilhelmīne Jakimova. „Children’s involvement in library activities“. Kaip pastebėsite, šį pranešimą pristatė vietinė Preili bibliotekos darbuotoja, atsakinga už vaikų skyriaus veiklą. Šis žmogus turi sukaupęs daug patirties, dirbant su vaikais ir tai įrodo akivaizdūs pavyzdžiai. Biblioteka gausiai ir išties noriai lankoma vaikų, jaunesnio amžiaus skaitytojų, lyginant su kitomis amžiaus grupėmis. To siekiama nuosekliu darbu. Čia taip pat buvo panaudoti įvairūs pavyzdžiai, parodantys, kaip pritraukti ir sudominti vaikus (įskiepyti teigiamą įprotį tai daryti), kurie norėtų lankyti biblioteką. Visi konferencijos dalyviai buvo įtraukti į V. Jakimovos pateiktus žaidimus, kurie yra pateikiami vaikams. Įdomi detalė. Šioje bibliotekoje vaikai  švenčia netgi savo gimtadienius. Už šią veiklą, be kitų bibliotekininkėms jau įprastų, atsakingi yra šios bibliotekos darbuotojai-bibliotekininkai.

Kaspars Rūklis. „Storytelling workshop „Tell me, Daugaviņa!“ “ Pranešimo tikslas – kaip įtaigiai bei efektyviai pristatyti kitiems įvairiais atvejais savo biblioteką ar bet kurią kitą instituciją; kaip apskritai išmokti kalbėti įtaigiai, ne nuobodžiai. Pranešimo metu lektoriaus buvo pateikta daug įvairių intriguojančių ištraukų iš to paties populiaraus www.youtube.com. Vienas iš jų čia: 

Antra Vasiļevska. „Video story-making workshop“. Tai buvo visiškai praktinio pobūdžio užsiėmimas. Pranešimo mintis – kaip kitaip ir patraukliai, pavyzdžiui, pateikti bibliotekos sveikinimą ar kitą pristatomąją medžiagą paprastomis priemonėmis. Tam tereikia fotoaparato, juo padarytų nuotraukų, kurios vėliau perkeliamos į visuose kompiuteriuose esamą ar lengvai parsisiunčiamą programėlę „Windows movie maker“. Sakoma, genialu tai, kas paprasta. Tad šio užsiėmimo metu, kiekvienas turėjome sukurti bet kokį trumpą šmaikštų filmuką, kurie vėliau buvo pristatyti konferencijos pabaigoje.

Pirmos dienos konferencija pasibaigė visiškai neoficialia dalimi, kuomet kiekvienas iš dalyvių ant bendro stalo sudėjo savo atsivežtą patiekalą ar kitus skanėstus. Prie kiekvieno iš patiekalų buvo įsmeigtos vėliavėlės su miesto, iš kurio tai atsivežta, herbu. Sočias vaišes praturtino beveik iki vėlumos trukusios latvių dainos, kurias palydėjo tų pačių bibliotekininkių trijulė, skambinanti gitaromis.

Visų grupelių rezultatus iš A. Vasilevskos paskaitos kūrybinių užsiėmimų rasite čia:

Antroji konferencijos dalis, trečioji diena (22 d.), buvo skirta svečiams iš Lietuvos bei Estijos. Kiekvienas iš svečių pristatėme savo pranešimus Pecha-Kucha stiliumi.

Po šių pristatymų svečiams buvo skirta trumpa ekskursija į Preili lėlių muziejų, kuris Latvijoje yra labai populiarus.

Taip pat reikia pažymėti, jog latviai aktyviai pristatė planuojamą dviračių žygį „Baltic star 2014“ paaiškindami šio žygio esmę bei detales su kvietimais kuo aktyviau prisijungti.

Reziumė. Vienas pagrindinių tikslų – užmegzti ryšius su kaimyninių šalių specialistais įgyvendintas 100 proc. Apsikeitėme kontaktais (ypač FB), susipažinome iš arčiau, sulaukėme ne vieno pakvietimo sugrįžti bei nuvykti į kitus kolegų organizuojamus renginius. Be to, sudalyvavome išties visiškai kitokioje bei prasmingoje konferencijoje, semiantis naujų žinių bei patirties ateities darbams.

Ignacas Kislauskas

P. S. Turbūt daugeliui iškils klausimas, o kaip mes bendravome? Turint omenyje tai, jog didžioji dalis konferencijoje dalyvavusiųjų buvo kolegos iš Latvijos, mes, svečiai iš Lietuvos bei Estijos, turėjome savo jaunąsias kolegas vertėjas, kurios visą mūsų viešnagės Latvijoje laiką uoliai ir nuoširdžiai vertėjavo.

Konferencijos metu „paskaitų“ pranešėjų santraukos: http://lbbjss.wordpress.com/pasakumi/4cangurus-preilos/konferences-nodarbibu-apraksts/

Konferencijos svečių iš Estijos bei Lietuvos pranešimai Pecha-Kucha stiliumi: http://lbbjss.wordpress.com/pasakumi/4cangurus-preilos/pecha-kucha-prezentacijas/

Share This