Lietuvos jaunųjų bibliotekininkų atstovė dalyvavo tarptautinėje konferencijoje Roterdame 

2023-08-30 | Naujienos, Tarptautinės veiklos projektai

IFLA Roterdam 1

Šių metų rugpjūčio 18–19 dienomis Lietuvos bibliotekininkų draugijos (LBD) tarybos narė, Jaunimo skyriaus koordinatorė Martyna Malienė dalyvavo tarptautinėje jaunuosius bibliotekininkus vienijančioje praktinėje stovykloje IFLAcamp#9 Roterdame, Nyderlanduose.

Stovykloje dalyvavo devynių šalių atstovai iš įvairių pasaulio šalių, juos pasveikino Tarptautinės bibliotekų asociacijos ir institucijų federacijos (IFLA) prezidentė  Barbara Lison, Roterdamo bibliotekos direktorius Theo Kemperman, Amerikos bibliotekų asociacijos pirmininkė Jungtinių Tautų 2030 m. tvaraus vystymosi tikslams Loida Garcia- Febro ir IFLA direktorius politikos ir advokatūros klausimais Stephen Wyber. 

Pirmoji stovyklos diena buvo skirta intensyvioms diskusijoms, bendravimui grupėse ir praktiniams užsiėmimas. Buvo keliami klausimai apie šiandienos bibliotekų iššūkius visame pasaulyje, pabėgėlių krizes (kuo jos panašios ir skirtingos), kokie metodai bibliotekose buvo sėkmingai pritaikyti ir įgyvendinami iki šiol siekiant prisidėti prie kokybiško jų valdymo ir bibliotekos paslaugų pritaikymo pabėgėlių šeimoms. Kalbėta apie šiuolaikinę, patrauklią biblioteką ir paslaugų vartotojams vystymą, naujų technologijų integracijos į bibliotekų paslaugas būtinumą ir aktualumą. 

Grupinių sesijų metu LBD atstovė dalyvavo praktiniame užsiėmime „Dungeons and Dragons“ (Požemiai ir drakonai), kuri buvo skirta supažindinti su Grioningeno bibliotekos (Nyderlandai) pavyzdžiu, kai populiarus stalo žaidimas tampa įrankiu suburiant 18–30 metų lankytojų bibliotekoje grupę, taip didinant bibliotekos populiarumą tarp šios amžiaus grupės lankytojų. Taip pat vyko praktinis užsiėmimas susipažįstant su aplikacijos Actionbound galimybėmis, jos pritaikymu bibliotekų darbo aplinkoje praktika, naudingumu organizuojant papildomas laisvalaikio užimtumo paslaugas lankytojams. 

Antroji stovyklos diena prasidėjo diskusija apie šiuolaikinę biblioteką ir bibliotekininką. Diskutuota, kokia linkme turi keistis biblioteka ir jos darbuotojai, kokių profesinių įgūdžių reiktų įgyti jaunam specialistui, siekiančiam sėkmingai dirbti ateities bibliotekoje. Įvyko interaktyvi sesija „SDG Librarian“, praktiškai išbandyta Actionbound programėlė, spresndžiant užduotis ir aplankant žymias miesto vietas, Roterdamo biblioteką bei bendruomenės iniciatyva įkurtą ir sėkmingai veikiančią bendruomenės erdvę su biblioteka. Bendruomenės namų iniciatyvos vadovas supažindino su iniciatyvos atsiradimu, finansavimo šaltiniais, veiklomis. 

Lietuvos bibliotekininkų draugija skatina jaunuosius šalies bibliotekininkus aktyviai įsitraukti į Jaunųjų bibliotekininkų skyrių, kelti kvalifikaciją užsienio renginiuose, prisidėti prie tarptautinių projektų, kurti bendradarbiavimo tinklus ir perkeliant geriausias patirtis į šalies bibliotekas. 

Share This